„Avocatul”

Avocatul este persoana la care apelezi in situatii limita. Nici un avocat nu isi acuza clientul, ci rostul lui este sa il apere si daca e posibil sa il scoata nevinovat.

Chiar daca ai gresit el are menirea sa te apere, sa caute circumstante atenuante. Azi este la moda sa fii inconjurat de vanatori de greseli si acuzatori. Cele mai vandute ziare sunt ziarele de scandal, iar cele mai vizionate emisiuni sunt cele care contin  macar o samanta de scandal. Ne place scandalul? De ce?  Unde sunt facatorii de pace, cu inima curata?

Marele Saul din Tars cand s-a convertit era privit cu suspiciune de frati. S-a pocait securistul acesta? Cine poate sa creada asa ceva? Ia sa ii vedem dosarul? Nu este el inamicul numarul unu al crestilor?

Fapte 8 :3 Saul, de partea lui, facea prapad în biserica; intra prin case, lua cu sila pe barbati si pe femei si-i arunca în temnita.”

Stefan a fost improscat cu pietre cu acordul lui Saul. Nu era nimeni care sa se ridice si sa spuna: Stefan nu merita moartea. El este un om cu o traire sfanta, curata, si este un om bun. Unde era avocatul lui Stefan?

Fapte 7 :55 ” Dar Stefan, plin de Duhul Sfânt…”

Avocatul era in interiorul lui.

Cand se intoarce Saul din calea lui gresita, si in momentele in care era suspectat, cineva il apara si spune: da, este el, dar Dumnezeu l-a schimbat si acum este un alt om. Cel ce il apara pe Saul, deacum Pavel, este Barnaba.

Fapt.9.27 Atunci Barnaba l-a luat cu el, l-a dus la apostoli si le-a istorisit cum, pe drum, Saul vazuse pe Domnul, care i-a vorbit, si cum în Damasc propovaduise cu îndrazneala în Numele lui Isus.

Mangaietor, Consilier sau Ajutor sunt toate portrete ale Duhuluit Sfant si ale lucrarii sale. Dar, este un termen legal care ne duce la insemnatatea de consilier al apararii (1 Ioan 2 :1). Aceasta se refera la orice persoana care a juta pe cineva care este in conflict cu legea. Duhul Sfant intotdeauna va sta langa copiii lui Dumnezeu.

Ne-am obisnuit sa cerem Duhul Sfant sa lucreze in Biserica, in timpul serviciului divin, la intruniri, conferinte si nu e rau. Duhul Sfant nu lucreaza doar la nivel de Biserica. El a fost trimis sa fie aparator al celui care trece prin incercare si suferinta de orice fel. Toata cartea Apocalipsa a fost scrisa prin Duhul Sfant pentru a incuraja crestinii care treceau prin martiraj si prigoana, si unii se indoiau daca era voia lui Dumnezeu sa fie chinuiti si ucisi, sau nu.

Insusi Ioan era intr-o situatie limita, exilat, abandonat pe insula Patmos, si primeste revelatia ca martirii au un loc special in inima lui Dumnezeu si sunt in prezenta tronului Sau de domnie. Apocalipsa era cartea care ii incuraja pe crestini sa nu dea inapoi si sa nu le fie frica de moarte.

”Avocatul” a fost trimis sa fie cu noi si in noi in cele mai mari situatii de criza. Criza in starea sanatatii, crize in relatii, prigoniri, nedreptatiri, suferinta si chiar moarte. In clipa plecarii cine credeti ca este acela care te poate mangaia si apara in fata a acuzelor si fricii care ii napadeste pe cei mai multi?”

Cand avocatul vorbeste acuzatul trebuie sa taca. Argumentele si detaliile pe care le poate da omul, sunt prea sarace si fara fundament ca sa poata schimba situatia. Noi cand suntem in mijlocul unei incercari facem numaratoarea inversa pana se vor deschide usile temnitei si e inchisorii ca sa iesim ca Petru si sa mergem la frati.

De multe ori nu se intampla asta, ci doar primesti un mesaj autoritar in inima ta :” trebuie sa rezisti, nu ai voie sa cedezi, chiar daca nu vine scaparea.” Ceva asemanator cu atitudinea lui Daniel: „chiar daca nu ne va scapa Dumnezeu, tot nu ne inchinam!”

De unde aceasta putere la Daniel si tovarasii Sai de a se impotrivi unui  intreg sistem politic si religios?

Da erau tineri si erau entuziasmati, dar Biblia spune ca si tinerii obosesc, si cad uneori. Aveau un caracter stralucit, este adevarat. Ceea ce aveau in plus?

Daniel 4 :18 Iata visul pe care l-am visat eu, împaratul Nebucadnetar. Tu, Beltsatar, tâlcuieste-l, fiindca toti înteleptii din împaratia mea nu pot sa mi-l tâlcuiasca; tu însa poti, caci ai în tine duhul dumnezeilor sfinti.”

Daniel avea in el Duhul lui Dumnezeu.  Paracletul, Aparatorul era in el, si a fost cu el si in cuptorul de foc, si in groapa cu lei.

Faptul ca ai Duhul lui Dumnezeu nu inseamna sa nu treci prin cuptor de foc, sau sa nu fii amenintat, vânat, vândut sau tradat, ci inseamna sa ramai neclintit si credincios lui Dumbezeu chiar daca treci prin cuptor, chiar daca esti amenintat, vânat, vândut, tradat sau chiar ucis pentru El.

Si El ramane cu tine pana la sfarsit!

Reclame

2 gânduri despre “„Avocatul”

  1. dimineata zilei de 14 iulie 2010 mi-a adus o veste trista Ş madalina manole a murit, s-a sinucis astazi, chiar inainte de a aniversa 43 de ani. am cunoscut-o ca toti tinerii din romania anilor „80-„90. mi-am adus aminte de grupul coral „melos” din liceul de chimie din ––– si de grupul „alfa si beta” din cadrul cenaclului „serbarile scanteii tineretului” condus de poetul lucian avramescu. si multe melodii frumoase si glasul ei au rasunat in orele urmatoare atat in mintea mea, cat si la radi-tv.
    amiaza zilei … in timpul cursului de perfectionare de tic = tehnologia informatiei computerizate, primesc un telefon de la un coleg prieten din anii de facultate de la oradea, care facuse o legatura confuza intre mine si madalina, si care imi ureaza traditionalul „la multi ani!” . am spus multumesc chiar daca era maiu potrivita urarea cu o luna si o saptamana in urma. il intreb si de alti colegi si de o dorita revedere dupa 15 ani de la absolvirea facultatii si imi spune de tine, teo, de faptul ca mai scrii poezii, ca ai blog, si ca ai o meditatie frumoasa plasata in dreptul date aniversarii mele si aici ti-am scris in loc de comentariu. in ultimii 10 ani, te-am cautat in marca, pe net si am gasit doar foaia pastorala maghiara si ca esti plecat in canada … ma bucur sa ne regasim … te las putin sa ma descoperi si tu … si sper sa comunicam .

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s