The gentleman

Cand L-am auzit pe Dumnezeu vorbindu-mi prima data am spus: „Dumnezeu este un gentleman”. Poate veti spune ca este o greseala ce am spus, dar, nu am gasit nici un termen mai potrivit. De ce am spus aceasta? Pentru ca atunci cand vii la Dumnezeu cu toate mizeriile tale din trecut si prezent (poate) te astepti sa te certe, sa te mustre, sa iti spuna: cum iti permiti sa stai in fata mea in starea aceasta? In schimb El iti vorbeste cu autoritate, dar bland, si te copleseste cu o dragoste care nu ai mai simtit-o pana atunci, nici in intensitate, nici in calitate. Aceasta experienta te va marca atat de profund incat nu vei putea sa ramai neatins de aceasta prezenta atat de unica. E prea frumos ca sa poata fi descris.

Azi mi-a venit din senin in minte cuvantul „gentleman”. Poate pentru ca am vazut in metrou un barbat la vreo 50 de ani ridicandu-se sa dea locul unui domn care avea vadit  probleme mari de sanatate, si era si in varsta. A fost refuzat, dar in ciuda refuzului a insistat mai departe la o doamna sa ocupe locul eliberat, doamna acceptand fara preget. Ei, stand asa si cugatand am realizat brusc, ca gentleman are in componenta doua cuvinte: gentle si man. 

Nu vreau sa ma leg de substantivul „man” care este comun oricui, si inseamna „om, barbat”, ci mai mult de cuvantul „gentle”.

Iata ce inseamna gentle in  romaneste: blând, ușor, gentil, lin, dulce, blajin, tandru, nobil, moderat, gingaș, elegant, galant, înțelegător, manierat, liniștit, drăgălaș, aristocratic, mangâios, distins, cavaleresc, binecrescut, binevoitor, încet (va ajut sa le numarati, sunt 24 de adjective). Acum intrebarea legitima este: care este lucrul care te face pe tine sa iti arati natura de gladiator, si sa uiti al cui fiu esti, si cum s-a manifestat El fata de tine de cand l-ai cunoscut prima data?

Auzeam azi un cometariu sportiv, care spunea ca Danial Ghita loveste in adversar fara crutare si cu sange rece, „asa cum ar da cu toporul”. Pai cine crede ca Daniel Ghita a intrat in ring sa primeasca mangaieri blajine si flori? El a intrat sa dea asa incat adversarul sa nu mai aiba replica la sfarsit. Cum sa nu zambesti la asa comentariu „lovituri de topor”? In schimb, nu cred ca un gentlemen ar putea lovi cu cuvintele ca si cu toporul.

Poate ne-am saturat de „gentilomi”, dar suntem surprinsi sa vedem pe viu atitudinea unui „cavaler” in adevaratul sens al cuvantului, care respecta si cand nu e respectat, ramane calm cand altii tipa, are un raspuns echilibrat si in cele mai dificile situatii, sau renunta la dreptul sau in favoarea altora. Si totusi se poate, si mai mult de atat, chiar e de dorit sa fim asa.


Reclame

4 gânduri despre “The gentleman

  1. Asa este, un fiu nascut in casa (nu adoptat in familie) desigur isi doreste sa fie ca Tatal sau. (Referitor la prima si ultima fraza ale articolului Gentleman -ul )
    subscriu la aceasta dorinta

    Apreciază

  2. uneori chiar după ce suntem (re)născuți în casă avem nevoie de timp ca să scăpăm de acea a doua natură (sau prima? 🙂 ) dobândită înainte de nașterea din nou.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s