Pedeapsa capitală din nou în vizor.

Cred in infailibilitatea justitiei? – Nu cred.

Cred in puterea celei de a doua sanse? – Da cred.

Saptamana aceasta intr-o prezentare am pledat impotriva sentintei martiale. Stim bine ca Statele Unite (desi nu in toate statele din SUA) si Japonia aplica sentinta capitala, dintre tarile puternic industrializate. Canada a renuntat la sentinta capitala in 1976, iar ultima executie a avut loc in 11 decembrie 1962 cand doi barbati au fost executati prin spanzurare in Ontario. Rata criminalitatii in Canada nu a crescut asa cum unii se asteptau in ciuda abolirii sentintei capitale. Azi sentinta maxima este de 25 de ani fara drept de apel.  La ultima sedinta inainte de a-l trimite pe Troy Davis (statul Georgia)pe patul letal, curtea a avut o sedinta de aproape patru ore. Rudeniile, prietenii simpatizantii plangeau si sperau stand pe strazi sa afle deliberarea. Judecatorul a vut semne de intrebare nu degeaba sedinta a fost una extinsa.

Auzind unele pareri, unii afirma ca aplicand pedeapsa martiala se intimideaza criminalii. Statisticile spun ca in perioada imediat dinainte si dupa o sentinta capitala stabilita calendaristic, numarul infractiunilor cresc in loc sa se diminueze.

Cel mai socant lucru care l-am facut in ultima perioada a fost sa citesc prin dosarele celor 300 de detinuti din statul Texas, care asteapta ca sentinta de moarte sa fie executata. Oameni care asteapta sa moara. Pentru mine este atat de incredibil. Faptele pe care le-au savarsit sunt cu adevarat deplorabile. Crime de la cele mai odioase, jafuri armate soldate cu morti, violuri si ucideri de minori, sechestrare de libertate si cate altele.

Legea spune: acesti oameni nu merita sa mai traiasca!

Pe de alta parte se face campanie pentru recuperarea plasticului, a hartiei, a deseurilor de diferite proveniente, si iata exista o categorie de oameni pe care unii ii cheama ” irecuperabili”.  Nu se pot recupera, nu se poate, sau nu se vrea?

Ce ar fi ca un astfel de individ recuperat sa mearga si sa tina sesiuni de informare pentru prevenirea viitorilor criminali potentiali?

Un caz real. Anthony Graves condamnat la moarte si eliberat dupa 12 ani si jumatate .

Anthony Graves was convicted of capital murder in the 1992 slayings of six people in the Central Texas town of Sommerville. He was named as a co-defendant by the relative of one of the victims.

That man, Robert Carter, later recanted his statement implicating Graves, however.

Graves was still tried and convicted.

In October 2010, Graves was freed when the state dropped charges against him.

Carter has since been executed for the murders.

Now Graves, an outspoken opponent of the death penalty, is speaking out.

„Every day you wake up to hell. You had to figure out how you can deal with it,” he said as he spoke of his stay on death row.

Graves said, „Guantanamo Bay has nothing on Texas’ death row.”

„The conditions on death row are driving inmates insane. Totally insane,” he said. „And they’re taking them and killing them after that. We torture them first and then murder them.”

Though he spent 12 1/2 years awaiting execution and had his death date set twice, Graves says he is not angry.

„I was released by the state of Texas,” he said, „so I released myself from anger and whatever else is negative.”

Source in English:  http://www.ksat.com/news/29778057/detail.html

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.