Stresul, prieten sau inamic

4331097922_7694d187e8_bMarea pianista Alice Herz Sommer (pasi.ro), supravietuitoarea holocaustului, spunea ca un copil cand e cu mama, nu trebuie sa aiba nici o grija, chiar daca ar fi intr-un lagar de concentrare. Prezenta mamei zambitoare si plina de iubire este cea mai mare garantie pentru un copil ca totul va fi in ordine. Mama este baza sigura (the safe base) a copilului. Imi aduc aminte ca medicii o sfatuiau pe sotia sa ramana calma in timpul alaptarii pentru ca stresul se propaga la bebelus chiar si prin laptele administrat la san.

Adevarat (A.) sau fals (F.)?

1. Orice fel de stres este rau. A&F ?

Fals. Stresul este reactia corpului destinat sa protejeze in situatii periculoase. Stresul in cantitati mici poate dezvolta performanta. Cand stresul indelungat incepe sa iti afecteze dispozitia generala, modul in care functionezi si relatiile, este clar ca nu abordezi bine problema stresului;

2. Nu este nimic de facut cu stresul, se intampla si trebuie acceptat. A&F ?

Fals. Exista o multitudine de cai dea face fata stresului, de a o gera, si de reduce stresul in viata ta. Schimbari in stilul de viata precum somn suficient, nutritie corespunzatoare si exercitiu poate reduce stresul si creste abilitatea de a controla stresul.

3. Nimeni nu are atat de mult stres ca mine, de aceea ma simt coplesit. A&F ?

Fals. Fiecare experimenteaza stresul, unii mai mult altii mai putin, dar este in capacitatea ta sa faci fata stresului si sa o gerezi controland-o indiferent de cantitatea ei.

4. Nu mi se poate intampla nimic rau din prea mult stres. A&F ?

Fals. Prea mult stres poate afecta in mod negativ capacitatea de a te concentra, de  a solutiona probleme, de a interactiona si de a studia. Deasemenea, poate conduce la probleme de sanatate fizica si mentala, dureri de cap, de stomac, anxietate, depresie, dependenta de substante si agresivitate.

 

             Sursa photo: Alan Cleaver - www.flickr.com.

 

(va urma)

 

 

Reclame

2 gânduri despre “Stresul, prieten sau inamic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s